tillbaka

Tips inför inspelningen

Innan ni kommer till studion är det bra om låtarna (eller det ni ska spela in) är ordentligt inrepeterade så ni slipper en massa omtagningar. Då hinner man med fler låtar. Det är också bra om strängar på instrumenten är någon vecka gamla. Är de för gamla låter instrumentet dovt (ingen diskant) och är de splirrans så töjer de sig (ostämt). Samma gäller för trumskinn. Är de för gamla byt. Kolla även att kablar till instrumenten är hela och att eventuella batteri till effekter samt linade akkegitarrer är frächa.

Tag med minimalt med utrustning - tänk på att jag inte har så stort. Diskutera även om ni vill lina bas och gitarrer (kanske genom något POD- eller ZOOM-aktigt). Gör ni detta blir det inte något läck mellan kanalerna alls. Om ni vill låna någon förstärkare eller gitarr så går det att ordna, men alla gillar ju sina egna instrument bäst. Har även ett billigt trumset, ett par basar och lite percussions. Det finns mer att fundera över, men detta räcker nog till att börja med.


Två vanliga sätt att spela in

Metod 1

Först mickar och linar vi de instrument som ska spelas in. Sedan spelar vi in så mycket det går samtidigt (det blir tajtare då). Att spela in tillsammans känns tryggare än att spela in ensam. Därefter läggs sång, solo och extra instrument.

Metod 2

Vi spelar in varje instrument ensamt i olika tagningar (är nödvändigt i vissa fall för att undvika fasfel). För att få det hela tajt använder vi ett ”klickspår” (metronom). Detta sätt kan vara lite svårare om man är ovan vid det.


Redigering

När allt material är inspelat kan vi redigera det. Klippa bort oljud, byta ut enstaka toner på instrument/sång (om de ligger ensamt på ett kanal) eller tona ut/in olika instrument. Det går också att justera tonhöjden om man hittar en enstaka ”sur” ton.

Mixning

Efter redigeringen vidtar mixningen där nivåjusteras volymen och man komprimerar olika kanaler så att oönskade volymtoppar försvinner. Under mixningen justerar man också bas, mellanregister och diskant så att alla kanaler hörs och man får det önskade ljudet.Mastering

Det sista momentet i inspelningsprocessen kallas mastering. Det är då man ska se till att alla inspelade melodier låter lika högt och att ljudbilden är bra. Bas och diskant justeras och melodiernas början och slut fixas till. Vid masteringen används ofta flerbandskompressor. Man kan välja att mastra hos speciella mastringstudios som specialiserat sig på masteringsprocessen. Kolla på Vendolins hemsida under rubriken Studio-mastering-musikproduktion.Gratis inspelningsprogram

Om du vill prova att göra flerkanalsinspelning själv finns det ett bra gratisalternativ. Det heter Audacity (en länk till hemsidan finns på min länksida). Det är ett enkelt program som fungerar både som ljudinspelare och redigeringsprogram. Programmet är översatt till svenska. Det finns till flera olika operativsystem och uppgraderas med jämna mellanrum av enskilda personer. Jag har provat programmet och det fungerar bra.Lite om mikrofoner

Det finns olika sorters mikrofoner. Dynamiska, som inte behöver fantom-matning (48 volt som kommer från mixerbordet) används oftast vid scen-framträdanden. Kondensatormickar, som fångar allt från en svag viskning till riktigt starkt ljud (och behöver fantom-matning) används oftast i studios.

Mikrofoner kan ha olika karaktär. Cardioid (kallas också njure) tar upp rakt framifrån, som ljuskäglan från en ficklampa. Omni (kallar rundupptagande) tar upp runt om. Figure-eight (åtta) tar upp framifrån och bakifrån.

Cadioid-mikrofoner har något som kallas ”proximity-effekt”. Det är att basen ökar ju närmare man står när man sjunger eller mickar ett instrument. Proximity-effekten brukar börja vid 25-30 cm:s avstånd mellan mick och ljudkälla.

Att vara producent

Innan du kommer till studion ska du välja ut de låtar du tycker bäst om. Spela dem sedan för vänner och bekanta och låt dessa göra egna topplistor av dina låtar. Ta vara på deras synpunkter och välj sedan ut det material du ska spela in. Gör en enkel hemmainspelning och lägg undan den i två veckor. När du tar fram den så har du fått lite distans till materialet och kan bättre avgöra om det har den kvalité du vill ha.Hur spelar jag in själv?

En dator med ljudkort, en mikrofon, hörlurar och ett inspelningsprogram är det som behövs. Det billigaste alternativet är att köpa ett head-set (hörlurar och mick i ett). Sedan kan du ladda ner Auda-city och börja spela in.

Vill du ha ett bättre resultat kan du köpa en billig mixer och en billig kondensatormick. Koppla det till datorn och du får ett ”proffsigt” ljud. Komplettera med Auda-city eller ett billigt ljudkort som har med proffsiga inspelningprogram i paketet (t.ex M-audio EMU m.fl.

Vill du slippa datorn så finns det portastudio att köpa. De billigaste finns från cirka 3-4000 kr. Det fungerar som att spela in på en bandspelare, fast man kan spela in på fler spår (ofta 4 eller 8). Då behöver du bara köpa till en mikrofon och sätta igång.

Det går att göra flera tagningar på nya spår både med Auda-city och portastudios.tillbaka