artiklar
Tillbaka till modellflygsidan
Från 2009

sundayteam
Söndagsgänget - Sunday Team 

Här är några Hultsfredflygare. Wesse (längst fram till höger hittade på ett namnet till dem).
I Hultsfred finns ett gäng mycket aktiva modellflygare. De träffas oftast på södagskvällarna för att flyga och ljuga för varandra. Flera av dem är anslutna till RCFF ett alternativ till SMFF. Modellflygfältet ligger på den numera nedlaggda flygplatsen strax utanför Hultsfred. Vintertid flygs det ibland inomhus i idrottshallen Hagadal eller någom annan gymnastiksal. Modellflyget delar fältet med fullskala-privatflyget. Fältet är idag privatägt och där bedrivs körkortsutbilning på gymnasienivå för lastbilschaufförer under skoltid.

På flygfältet finns en flygklubb som bedriver utbildning för segelflygcertifikat och motorflygcertifikat. Under en sommarvecka varje sommar har klubben ett segelflygläger, flygfältet är vida känt för den fina termiken. De brukar också ha "spaka självdagar" vår och höst.

På flygplatsen håller även en bilklubb till. De bedriver dragracing där ett par gånger varje år. Då flygplatsen har två landningsbanor är den perkekt för detta ändamål då det vanliga klubbflyget inte störs av verksamheten. Ägarna till fältet ordnar också flygdagar med konstflyg, veteranflyg och det senaste inom privatflyget.

Flygdag på Hornlanda1Flygdag hornlanda 2Modellträff på Hornlanda hösten 2009
Lördagen de 10 oktober åkte sonen och jag ut på en liten flygtripp i det sydsvenska höstlandskapet. Först flög vi lite i Hultsfred och sedan styrde vi kosan mot modellflygträffen på det lilla privata flygfältet Hornlanda. Fältet ligger vid Horn ett litet stycke från Kisa i östergötland och är ganska svårt att hitta om man inte frågar sig fram eller har kordinaterna på GPSen. Fältet har en 800 m asfaltbana.
Men väl där så ångrar man inte att man åkte dit. Folket där är trevligt och omgivningarna är vackra. Vi blev bjudna på prinsessbakelse och kaffe.  Bland de gästande piloterna såg jag bl.a Lars Westin med sin stora Yak 54 som har en Moki stjärnmotor i nosen. Vidare sågs ett antal experimentella flygförsök med vingförsedda fyrverkeripjäser. Dessa flög inte så bra, men de exploderade desto mer. Får ni chansen att komma till Hornlanda - ta den - en rekommendation.

tigermothFlygdag på Hultsfred flygplats 2009
Den 2 augusti 2009 var det STOR flygdag på Hultsfred flygplats. Gamla veteranplan som Vampire,AT6 Texan, Spitfire, Mustang och Tiger Moth fanns på plats liksom de nyaste ultramoderna konstflygklassade segelflygplanen. Flygdagen blev en riktig succé då den besöktes av uppemot 5000 personer. Vi fick se avancerat konstflyg med fullskala maskiner och ännu mer avancerat konstflyg med modellflygplan. Flera av modellflygarna visade upp sina färdigheter. Många som kom till flygdagen hade aldrig sett ett modellflygplan hovra. Men Torgny Svensson visade galant upp detta flygsätt för folkmassan. Det var också utställning av modellflygplan och Wesse hade med storbilds-tv med vidhängande flygsimulator. Folk träffades och trivdes hoppas detta evenemang kommer att upprepas.

            Bildtext: Åskådarna har åkt flyguppvisningen är över och Tiger Mothen ska in i hangaren över natten

Tillbaka till modellflygsidan