Loggan
Till min blogg StartsidanPresentationVåra bilar
Jag satt i Västerviks kulturnämnd under ett antal år och kom där i kontakt med andra kultunissar. Där insåg jag att det jag höll på med är viktigt. Vi måste bevara och dokumentera en livsstil och det som skapaades under 50-60-talen. Jänkebilskulturen uppstod som en rörelse där man frigjorde sig från föräldrarna på 50-talet och efterkrigs-ungarna skapade tillsammans med den framväxande skivindustrin rock'n rollen. Bilarna var friheten och musiken var revolutionen. Det heter i sången från mitten av 50-talet "We don't care what people say - Rock `n Roll is here to stay" och det stämmer. För mig har Rock´n Roll, amerikanare,och modellhobby varit lika naturligt som att vatten är blött.
Linflyg med en liten 1,5cc diesel

Denna video spelades in på Hultsfred flygplats sommaren 2010. Vad kan vara mer nostalgi än linkontrollflyg som det var på 1950-talet. Visst minns ni cyklandet med modellen till skolans gräsmatta, flygningarna och krascherna. Säkert minns ni också lukten av balsalimmet, klister-å-dopingen när man lagade modellen och lukten av resinolja-fotogen-eter (som var i bränslet) när man flög. Modellen i filmen är en egen konstruktion i "gammelmodells" anda och motorn är en riktig 1,5 ccm modelldiesel-motor. Denna motor behöver ingen glödström utan startar på kompressionen  då man flippar runt propellern.
Gamla kameror
kameror
Jag måste visa kamerorna som flera av de gamla bilderna är tagna med (Zeizz och Canon). Från vänster en Kodak six-20 'Brownie' C följd av en Zeizz Ikon med en AGFA-lux blixt ovanpå. Den tredje kamerans namn är HEXI från Väst-tyskland och sist men inte minst har vi en tidig  Canon FX spegelreflexare. Dessa kameror spänner tidsmässigt från 1930-talet till -60-talet.

Under 1980-talet framkallade och kopierade jag svartvita bilder. Jag hade ett mörkrum i vårt hus i Jenny. Zeizzkameran gav klara fina bilder då negativ-formatet var 60x60 mm och Canonen var en vanlig 35mm kamera. Till Cannonkameran hade jag flera objektiv. Det var fasta brännvidder och ett par zoomar.

Som tonåring hade jag en annan typa av kamera. Den då så populära "pocketkameran" från Kodak Instamatic 100 med kub-blixt och 110-filmskassetter. Den kunde inte ta skarpa bilder och dess fixfocusoptik var usel. Vidare har ett par Polaroid-kameror inköpts och brukats tills de medföljande filmkassetterna var slut. Dessa två olika kamerakonstruktioner var dåliga och försvann ganska snabbt från marknaden. Det gick inte att förstora bilderna från dessa och förhållandet film/kvalite/kostnad var dålig.

Idag är det bara digitalteknik som gäller inom foto och personligen tycker jag att kvaliten är mycket jämnare med den. Vidare kan man snygga till bilderna mycket enklare nu. Att få bra färgbilder fungerar tom. för en färgblind gök som jag. Gimp och Photoshop fixar detta på ett bra sätt. På 1980-talet var jag förvisad till svart-vita bilder.

Det var inte alltid bättre förr, men vi minns nog helst det roliga, tror jag...............

Radioapparater
Under åren som gått har en och annan radioapparat köpts in. Den gamla Philips kassetradion på bilden har funnits hos oss länge, troligen är den från min uppväxt. En sextiotalsmodell.
Trettiotalsradion på fotot nedan är en modell från Telefunken. Den kommer från min morfars hem och fungerar inte. Men, vacker är den. Vi har även en AGA (inköp för 10:- på auktion 1984) och en Luxor radiogrammofon (inköpt 2011 på second-hand) Den senaste rör-radioapparaten är en Stella Radio (engelskt mäke)  från sextiotalet som kommer från Återbruket i Oskarshamn.
Dessa gamla tiders "hi-tech" skapade många arbetstillfällen inom svensk industi. Träindustrin, elektronikindustrin och nöjesindustrin var alla beroende av svensk radio/TV-industri. Tyvärr försvann denna bransch till Asien (som så många andra).
morfars radioPhilips
Skiv & bandspelare från förr

Skivspelaren är en Philips från början av 1960-talet och bandspelaren en Sony från mitten av 1970-talet. Bilarna i filmen är en Cadillac Seville -75 och en De Soto -50. Musiken är hemmasnickrad Rythmen Blues
Hur såg vi ut 1980?
Raggare
Denna bild visar fyra glada, som vi sa "motorburen ungdom", andra kallade oss raggare. Det är Sven, Sven, Kjell och jag. Vi hade alla amerikanare men ingen av oss hade "Gällivarehäng" Brylcreme eller träskor. Det här var före Rockabillymodet, Eddie Medusa och Ronny & Ragge. Den första Sven körde Buick, den andre Sven körde Plymouth, Kjella körde Dodge och jag körde Buick. Fyra vanliga killar som såg ut som alla andra. Kortet är taget av min hustru på Kulbacken i Västervik en dag år 1980 då vi kört dit för att fotografera våra bilar. Var korten på bilarna tog vägen vet jag ej, men fotot på oss fanns i alla fall kvar.
Gamla  pojkböcker
På 40- 50- 60- och 70-talen fanns en uppsjö av ungdomsböcker att köpa eller låna på biblioteken. De var av olika kvalitet och hade ett varierande innehåll. Jag läste mest äventyrsböcker som Villervalle i Söderhavet, Fem på nya äventyr eller Tvillingdetektiverna. Några olika hobbyböcker eller flyg/rymdböcker gick också ned emellanåt. Biggles och andra hjältar stod högt i rang på den tiden. Visst minns ni dem?
books
Moppen
I garaget står en gammal NV Autoped (Nymans Verkstäder). Modellen heter 117 och motorn är på 31cc. Den är tillverkad 1954 två år efter att mopeden som företeelse lagstadgades. Det körkortslösa fordonet som fick köras från 15 års ålder blev och är fortfarande en riktig framgång.
Min köpte jag av en norrman som hade cykelkaffär i Västervik en tid. Den fungerade som pendlarfordon (i Västervik) en tid men blev stående när lagren gick ned. Lagren ska bytas så den blir körbar igen.
NV
Till startsidan